Mit ili legenda. Šta li već. Uvijek sam se pitala zašto se baš na četvrtom prstu nosi vjenčani prsten. Meni ili nekom drugom bilo bi zanimljivije da je to, ne znam možda na kažiprstu ili na malom prstu. Ali eto tako nam nametnula socijalna sredina pa htjeli ili ne mi se moramo pridržavati tog pisanog ili nepisanog pravila. Međutim, naiđem slučajno na podatak i odgovor na ovo moje „komplikovano“ pitanje. Ko bi drugi nego kineska legenda. Na sasvim jedan razuman način ta kineska legenda objašnjava ovako:
„Palci predstavljaju roditelje. Kažiprst predstavlja tvoju braću i sestre. Prstenjak ili četvrti prst predstavlja tvog partner. Mali prst predstavlja djecu…“ E sad, kineska legenda preporučuju i pokušaj dokazivanja iste. Po njima trebalo bi da sklopimo prste odnosno da ih isprepletemo. Kad pokušavamo razdvojiti prste svi prsti koji predstavljaju roditelje, braću i sestre i djecu se razdvajaju. Logično, jer svi oni imaju različite životne puteve kojima se okreću. Ali, četvrti prsti, navodno ne mogu se razdvojiti jer su bračni partneri vezani sudbinom do kraja života. Čudno jer mi se to opet kosi sa našim načinom života. Kod nas se nekako ti prsti nakon spajanja previše brzo raspletu a vjenčani prsten nestane bez traga. Sudbina kod nas kao da je zalutala pa nekako traje jratko partneri kao i roditelji i djeca i braća i sestre previše brzo odlaze svojim putevima. Tačna ili ne ova kineska legenda kod nas je definitivno razbijena, mi imamo svoju legendu gubljenja vjenčanih prstenova i življena bez ograničenja.
Ipak zanimljivo nema šta, a ako kinezi kažu tako onda treba malo imati i vjereprsten. Ja nisam isprobala ovaj mali eksperiment ako vi isprobate javite mi da li je ova kineska legenda tačna.