Kad uzmem knjigu sa lijepom naslovnicom očekujem da će i sadržaj biti toliko lijep da se ne mogu odvojiti od same knjige. Međutim često se desi i drugačije od očekivanog. Nisam toliko bila vezana za knjigu, nisam je pretjerano brzo a ni sa nekim pretjeranim zanimanjem čitala.

Šta reći…Knjiga je dosta dirljiva zavisno sa koje tačke posmatraš. Meni lično je zanimljiva jer je radnja smještena u vrijeme drugog svjetskog rata, vrijeme kad su dobrota, empatičnost i osmjeh zamjenili mjesta sa zlom, mržnjom i suzama. A pošto sam jako zainteresovana kako istorijski tako i životom i preživljavanjem iz tog perioda vrlo rado biram knjige gdje ima tematike drugog svijetskog rata.

Dakle sama težina sadržaja knjige Zimski gost kreće od bjede, straha i stradanja pa sve do vrtloga ljubavi, velike tragedije i izdaje koja prijeti uništenju sestrinskog odnosa.

Dvije osamnaestogodišnje sestre koje žive u ruralnoj Poljskoj u vrijeme nacističke okupacije vode brigu o dvije mlađe sestre i bratu. Neprestano im prijeti strah od hapšenja, a prve komšije postaju im neprijatelji. Sestre su potpuno različite iako su blizanke, Rut je umiljata, blaga i tiha  dok je Helen odvažna, divlja i prilično lijepa. Bez obzira na razlike one zajedničkim snagama nastoje zaštiti porodicu od različitih prijetnji koje donosi rat.

Helen na putu van sela pronalazi povrijeđenog vojnika, Amerikanca koji je i Židov i počinje ga skrivati i pomagati mu. Iz te brige stvara se ljubav i planovi za zajednički život. Oni zajedno pripremaju plan za bijeg njene porodice dok s druge strane Rut izjeda ljubomora s kojom se Helen mora nositi što ih sve dovodi u smrtnu  opasnost i na kraju pokreće niz događaja koji se protežu kroz nadolazeće decenije. 

Zanimljivo i tragično, mada se meni najviše dopalo čitanje posljednjih stranica knjige. Zašto? Ne znam ni sama ali to je bio onaj momenat kad ti se prsti zalijepe za knjigu, a um napeto iščekuje kraj. 

Mislim da treba pročitati, a kako smo svi različiti na različite načine ćemo i doživjeti knjigu.