Nekako su mi izdanja knjiga koja dolaze uz razne časopise kao npr. uz Blic Ženu nezanimljiva, loše urađena i uopšte mi ne privlače pažnju. Međutim, vidim da su to u zadnje vrijeme  naslovi vrijedni čitateljske pažnje, a o cijeni knjige neću ni da govorim jer je mizerna. Eto tako kupih knjigu i bacih se na čitanje. Tajna svetionika, tako se zove knjižica, a pisac Santa Montefjore. Prvi put čitam nešto što je napisala i mogu vam reći da me knjiga blago očarala, zato što mi je cijelo vrijeme držala pažnju. Radi o klasičnoj ljubavnoj priči ali sa jednim izuzetkom. Na jedan spokojan način pisac nas vodi kroz jednu životnu priču, nimalo nerealno, niti previše dramatično.

Glavna junakinja bježi iz ušuškanog Londonskog života u Irsku, rodni kraj svoje majke koja je na isti način pobjegla iz Irske ali u London. Elen (glavni lik), bježi od prošlosti, vjerenika za kojeg je sigurna da ga ne voli. Bježi od nametljive majke od posla koji je guši. I koliko god daleko da je pobjegla ipak nije mogla pobjeći od prošlosti. Prošlost je bila ta koju je osjećala u zraku, koja se uvijala kao magla oko nje. 

U nepreglednim visoravnima Irske uporedo se uzdižu i tajne koje u Elen bude isuviše znatiželje. Upoznaje udovca Konora Makoslenda. Bez obzira što svi stanovnici Konora posmatraju kao krivca koji je navodno prouzrokovao tragičnu smrt svoje žene Elen sa njim ostvaruje duboku emotivnu povezanost. Konorova supruga nam se obraća kao duh koji nema mira, obuzeta ljubomorom i strahom što druga žena zauzima mjesto pored njenog muža.

Dirljiva priča o ljubavi, porodičnoj razdvojenosti, gubitku dragih osoba očarava na jedan miran način bez prevelike dramatičnosti i naravno stvara potrebu za čitanjem nove knjige pomenutog pisca