devojcica_na_litici-lusinda_rajli_vKad god sam uzela da napišem nešto o kuju sam pročitala akcenat već na početku bacam na lik koji me očarao tokom čitanja. Ovog puta očarala su me dva lika (naravno glavna). Knjiga je zaista zanimljiva, lagana za čitanje i cijelo vrijeme nudi nešto zanimljivo. Inače knjiga mi se još više svidjela jer je napisana sa veoma malo dijaloških momenata. Inače volim knjige pisane u prvom licu, momente kad pratim tok misli i sa dosta opisa.

Dakle, dva zanimljiva junaka. Jedna djevojčica koja mi se čini mnogo, mnogo starija za svoje godine i jedna djevojka u ranim tridesetim koja se čini previše neiskusna, previše mlada, nesigurna u svoje potrebe i želje. 

Aurora (djevojčica) naizgled krhka a dosta zanimljiva, kao da je proživjela jedan cijeli život bila mi je svijetla tačkica u ovoj knjizi i djelovala tako živo kao da sjedi negdje pored mene. Djevojčici  bi trebalo pružiti apsolutnu podršku, zaštiti je na sve moguće načine i pružiti joj majčinsku ljubav koja joj je iznad svega najpotrebnija jer joj je uskraćena pruža se prilika da oživi majčinsku figuru kroz drugi, meni, naj zinimljiviji lik Gronje Rajan. Gronja, djevojka, koja je bježeći porodici iz mjesta u kom je već svila svoj život i karijeru doživljava preobražaj u životu, daje svu svoju ljubav nesebično i bez rezervno Aurori prema kojoj već pri prvom susretu osjeća ono što samo majka može osjetiti prema rođenom djetetu.

Mada, nisu Aurora i Gronja centar priče. Ovo je knjga prožeta porodičnom tajnom vežćgeneracijama a Gronja i Aurora su samo dvije osobe oko kojih se tajna splela, Osobe koje mjenjaju jedna drugoj život.

1devojcica-na-litici-lusinda-rajli-474252

Romantična, knjiga sa vezama prođlosti i budućnosti, i saznanja da uvijek možemo naučiti nešto od stariji nama bliskih i dragih ljudi. Opraštati  i voljeti kao naši preci.

Jedino što mi se nije svidjelo u ovoj knjizi su dijaloški momenti. Kao da su piscu bili nebitni i da je više pažnje obratila na emocije i djelovanje likova u knjizi ne pokušavajući da njihove izgovorene riječi ispiše dubokim emocijama i trenutnim stanjem likova. Dijalozi su mi previše hladni i jasno izgovorenog stanja u kom se lik nalazio. Ali kad to zanemarim jer i onako ih je malo, knjiga je  lijepo i emotivno napisana  i zato je toplo preporučujem