bajke
Da li ste se ikad pitali, čitajući omiljenu bajku djeci pred spavanje kako je ona nasstala? Teško je zamisliti da ju je neko izmislio prije više od hiljadu godina. Bajke su zaista toliko stare, osim onih Andersonovih i još ponekog pisca da niko čak i ne zna kad su uopšte nastale.

Čuveni pripovjedači sami su obično prepričavali ono što čuju. Te prepričavane priče postojale su od pradavnih vremena oi prenosile se usmeno kao neka narodna predaja. Mnoge bajke prenosile su ustvari uspomenu na neke stvarne događaje, ali i dan danas to je bilo teško utvrditi. Ljudi inače vole zagonetne i nepoznate stvari pa su prilikom prenošenja priča sa koljena na koljeno stvarni događaji dobijali u mašti pripovjedača sasvim neki drugi oblik i postajali gotovo natprirodni.

Tek početkom dvadesetogvijeka bajke počinju sakupljati razni sakupljači, te ih bilježiti, sastavljati knjige i štampati ih. Nama su najpoznatije priče braće Grim iz NJemačke.

Kod nas je Vuk Karadžić sakupljao različite priče, bajke, narodne umotvorine, a potom ih štampao. Na taj način su i naše bajke, koje su se do tad prenosile isključivo usmeno, sačuvane za sve buduće nareštaje.