pos1

Većina njih hvali se da jedan tretman „mjenja tri dana na moru“ i da najblaže rečeno, vaši respiratorni putevi doživljavaju preporod. Budući da od malih nogu većina populacije bori se s bronhitisom, a vuče i po nekoliko dana neku slabu prehladu, na kraju  pokušaju  da što je moguće više smanjite šanse za još jedan napad svojih trošnih bronhija.  Mogućnost za takvo nešto nudi Slana soba POSEJDON.

Već na ulazu znate  da će vam prijati, ako ništa drugo, barem za opuštanje. Zidovi, kao i pod su obloženi velikom količinom kamene soli tako da podsjeća na pećinu, a njihova bjelina prigušena je blagim  svjetlima. Mirna ambijentalna muzika, udobne stolice – ležaljke, sve onako kako se i očekuje na bilo kom spa tretmanu.

Ono što je drugačije, to je miris. Ako ste nekada bili na inhalacijama slanim fiziološkim rastvorima (koja se primjenjuje u svim ambulantama), primjetićete da je miris veoma sličan, ali mnogo blaži. On dopire iz otvora u zidu koji je povezan sa takozvanim halogeneratorom. Ta sprava melje čestice soli na veoma sitne, mikronske djelove (kada se zagledaju pod snopom svetlosti podsjećaju na prašinu).

pos2

U početku  se (da li zbog udobne stolice ili dobre muzike) toliko opustite da vjerujete da ćete zaspati. Zatim,  osjetite blagi pritisak u sinusima i slanoću u grlu. Pri svakom gutanju pljuvačke, imate  osećaj da gutate i po malo soli. Propisano vrijeme zaista  brzo prođe.

Ako je vjerovati tridesetogodišnjim ruskim istraživanjima, olakšanje se osjeti zbog toga što so za sebe vezuje tečnost i donosi je u disajne puteve, a zatim razblažava nakupljenu sluz. Oni nisu otkrili ništa novo, jer se metod lječenja solju ili haloterapija (od grčkog halos što znači so) primjenjuje još od 18. vijeka – prvi put u Poljskoj.

Jedan tamošnji ljekar primjetio je da radnici koji rade u rudnicima soli navodno nikada ne dobijaju respiratorne infekcije. 1843. o tom svom otkriću napisao je prvu knjigu, a nedugo potom otvorio i prvi slani spa centar. Ono što je njegovoj priči nedostajalo bila su podrobna medicinska istraživanja koja su naknadno sproveli Rusi (zato je ono što savremena nauka poznaje o haloterapiji, nažalost dostupno isključivo na ruskom jeziku).

pos3

Slana terapija (haloterapija) koristi terapijske efekte speleoterapije (od latinske reči „spelenca“- pećina) jednog od najstarijih vidova vazdušne terapije koji se zasniva na boravku bolesnika u slanim rudnicima ili pećinama zbog ljekovitog dejstva njihove mikroklime na zdravlje čovjeka. Poljski ljekar Felix Bochkovsky je 1843. godine prvi ukazao na specifične terapijske efekte kamene soli na bolesnike koji su boravili u slanim rudnicima Solotvino u sadašnjoj Ukrajini, nakon čega je počelo korišćenje rudnika soli u terapijske svrhe u mnogim zemljama Evrope.

Slana soba je specifično konstruisana prostorija u kojoj su tavanica, zidovi i pod obloženi solju sa ciljem imitacije atmosfere prirodne slane pećine. Ljekovita mikroklima postiže se uduvavanjem suvog zasićenog vazduha bogatog najfinijim česticama kamene soli pomoću medicinske naprave – halogeneratora. Halogenerator obezbeđuje specifičnu koncentraciju ( 1 do 16 mg/m3) aerosola suve soli ( čestice soli od 1 do 5 µm) u kontrolisanim uslovima temperature ( 18 do 25°C) i relativne vlažnosti vazduha ( 40 do 60%). Aerosol pored natrijum hlorida sadrži gvožđe, kalcijum, magnezijum, bakar, cink, litijum, selen – minerale koji učestvuju u brojnim fiziološkim procesima organizma. Mikroklima slane sobe je hipoalergijska i aseptična (manje od 200 saprofitnih organizama/m3 vazduha) sa povoljnim dejstvom na zdravlje čovjeka.

Slana terapija je klinički dokazana kao osnovna ili pomoćna terapija kod oboljenja gornjih i donjih respiratornih puteva, kožnih bolesti, ali i drugih poremećaja zdravlja. Haloterapija je nemedikamentozna i neinvazivna metoda liječenja koja ne zamjenjuje klasičnu medikamentoznu terapiju, ali je u većini slučajeva znatno redukuje i skraćuje vrijeme oporavka, a dovodi i do poboljšanja psihofizičkog stanja i imunološkog sistema čovjeka.