san1

Prelistavajući turističke časopise svaki put iznova i iznova vraćam se bjeloj boji Santorinija. Veličanstveno ostrvo koje svojom toplom jednostavnošću privlači i zove da bez razmišljanja krenete i upoznate svaki kutak ljepote Santorinija.

Santorini ili drugačije Tira jedno je od grupacija Kiklida u Grčkoj. Upravno ostrvo pripada okrugu Santoriniu okviru periferije Južni Egej. Zajedno sa okolnim ostrvima čini jednu opštinu u okviru ovog okruga, ukupne površine 90,6 km kvadratnih.

san2

Serija zemljotresa koja je zadesila ovo ostrvo, upozorila je njegovo stanovništvo na kataklizmu koja se približavala. Mada se o ovim dešavanjima ne zna mnogo jer na ostrvu arheolozi nisu pronašli niti ostatke nekih vrijednih predmeta iz tog vremena niti bilo kakav trag ljudskih ostataka. Navodno je erupcija vulkana izazvala cunami visine 60 metara koji je i uništio sjevernu obalu Krita a i veliki dio minojske flote. Vjeruje se da je erupcija vulkana bila inspiracija Platonu za njegovu parabolu o Atlantidi.

san3

Istorija datira još iz  1200. godine prije  Hrista, Feničani su osnivli svoja naselja na Teri odnosno Santoriniju koja su nazivali Kalista. Kasnije tokom IX vijeka prije Hrista, ostrvo naseljavaju dorska plemena i to je predstavljalo početak grčke istorije na ovoj teritoriji.

Kao i ostale oblasti antičke Grčke, ostrvo pada pod vlast Rima a nakon podjele carstva pripada Vizantiji.

san4

U doba krstaških ratova naseljavaju ga Franci a u XIII veku pada pod vlast Venecije i tek tad dobija današnje ime Santorini po Svetoj Ireni.

Od 1579. godine Santorini je dio Otomanske imperije. Tek 1821 stekao je nezavisnost od Turske vlasti a dio Grčke postaje 1830. godine.

san7

Poslednja vulkanska erupcija desila se 1950. godine. Praćena je snažnim zemljotresom iz 1956. godine kada je veliki broj naselja ponovo napušten.

Santorini je jedno od najslikovitijih, najpoznatijih i turistički najposjećenijih ostrva u Grčkoj. Pogledajte i zaista će vas oduševiti, kažu da ima najljepši i najromantičniji zalazak Sunca.