pamuk2
Nešto zaista predivno što sam jedino putem fotografija mogla upoznati jesu Pamukale. Pamukale je kompleks mineralnih izvora u jugozapadnoj Turskoj. Sastoji se od toplih izvora i taložnih stijena sastavljenih uglavnom od minerala kalcita. Imaju neobičan oblik terassasstih bazena, nastalih prelijevanjem mineralne vode i taloženjem minerala.
pamuk3
Na toplicama Pamukale izgrađen je antički grad Hierapolis kao lječilište. U Hierapolisu se nalaze ostaci kupatila, hramova i drugih starogrčkih i starorimskih spomenika, te originalne ranokršćanske građevine, zbog čega je 1988. godine, zajedno s toplicama Pamukkale, upisan kao UNESCO-va svjetska baština.
pamuk5
Ovo područje se nalazi u dolini rijeke Menderes koje ima umjerenu klimu skoro cijele godine. Dugo je oko 2,000, a široko 600 i visoko oko 160 metara. Pamukkale ima 17 izvora u kojima voda ima temperaturu od 35 °C do 100 °C. Od njih se voda prolijeva nekih 320 metara do padine gdje se u terasama prelijeva preko padine duge 60-70 metara. Kalcij-karbona u vodi se taloži i naposlijetku postaje vapnencom, a ugljen-dioksid se otpušta. Oko 499.9 mg CaCO3 se taloži svaki dan iz svake litre vode u savršenim klimatskim uvjetima.