Knjiga me privukla zbog zanimljive naslovne strane. Rijetko kad čitam onu kratku kritiku o knjizi koja se nalazi na zadnjoj stranici jer mi se već odavno pokazala kao nepouzdan vodič u svijet knjige. Nisam pogriješila jer mi je knjiga odvela u romantičnu priču renesansne umjetnosti. 

Priča je puna strasti, jednostavno očaravajuća smještena u renesansnu Italiju, začinjena ljubavlju, umjetnošču i Amaretto likerom.

Plemkinja  Simoneta di Sarano u poslednjem tadašnjem ratu 1525. godine  izgubila je muža i svu imovinu. Ali to nije sve što je izgubila jer u teškim godinama koje su ispred nje izgubiće i srce dolaskom talentovanog slikara koji je bio i učenik leonarda da Vinčija. Bernardino talentovani slikar je neobuzdan, strastven, bezbožan i neukrotiv. Na glasu je i zbog svojih ljubavnih podviga koliko i i zbog slikarskih vještina.. U gradić Saronno došao je naslikati freske u crkvi  Gospe od Utočišta a i zabaviti se, ali ljepota i tuga plemkinje Simonette promijenit će mladog umjetnika. Toliko je očaran Simonettom da će je ovjekovječit kao Madonu. U momentima kad se njih dvoje zbliže i osjete nestrpljivu privlačnost prijeti im vjerski skandal koji ih naizgled razdvaja zauvijek. Zbog tog skandala Bernardino pronalazi utočište u jednom manastiru gdje nastaju njegova najveća dijela. A u nedostatku njihove ljubavi i tragajući za istom Simoneta stvara liker iz bademova Amaretto koji se pije i dan danas.

Uporedo sa ovom pričom teče i druga priča o nepoznatom ranjeniku kojeg njeguje prosječna seoska djevojka puna ljubavi i pažnje prema ranjeniku. Da li je ranjenik Simonettin suprug koji je ipak preživio strahote rata i hoće li joj se vratiti ostaje da pročitate.

Knjiga je zaista divna i mislim da niko neće pogrješiti u odabiru osim što će poželjeti da proba čuveni Amaretto.